2014/07/01 Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár beolvadt az Aranykor Nyugdíjpénztárba

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár 2014. június 30-ával beolvadt az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárba. Ezzel az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjainak pénztártagsága változatlan feltételekkel az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárban folytatódik tovább. A változás a tagoknak semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs, megtakarításuk automatikusan átkerül az Aranykorhoz.

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár beolvadási döntésének hátterében az áll, hogy a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. 2014. június 30-án megszüntette pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését. Az önkéntes nyugdíjpénztár az ING nevet csak addig használhatta, amíg az ING Pénztárszolgáltató Zrt-vel kötött szerződés érvényben volt.

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár a tagok érdekeit maximálisan figyelembe véve, pályázaton, szakértők bevonásával választotta ki utódját. A Pénztár igazgatótanácsa, megfontolva az esetleges kockázatokat, pénzügyi következményeket, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárba történő beolvadást javasolta a küldöttgyűlésnek. A javaslatot a küldöttek minősített többséggel elfogadták, és az Aranykor közgyűlése is megerősítette.

A jogutód pénztár kiválasztásában meghatározó szerepet játszottak az Aranykor minőségi szolgáltatásai, eddigi befektetési eredményei és biztos pénzügyi mutatói. Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 19 éve eredményesen működik. A beolvadás után, 2014. július 1-től az 50 szereplős hazai önkéntes nyugdíjpénztárpiac 4. legnagyobb szereplője, 117 ezer főt meghaladó pénztártagsággal és közel 100 milliárd Ft kezelt vagyonnal.

Az Aranykor megismeréséhez figyelmébe ajánljuk a pénztár honlapját, ahol tovább tájékozódhat. www.aranykornyp.hu

Gyakran ismételt kérdések

Van-e bármilyen teendője az ügyfeleknek?

Az ING nyugdíjpénztárak tagjainak semmi teendője, megtakarításuk az ING Önkéntes Nyugdíjpénztárból automatikusan átkerül az Aranykorhoz. A változás nem jelent plusz költséget, adminisztrációs teendő sincs.

Mi lesz az ügyfelek pénzével?

A megtakarítások teljes összege az ING Önkéntes Pénztárból átkerül az Aranykorhoz. Az ügyfelek mindebből csak annyit fognak érzékelni, hogy aktuális számlakimutatásuk már az új pénztártól érkezik majd.

Mi történt pontosan az ING Önkéntes Nyugdíjpénztárral?

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár 2014. június 30-ával beolvadt az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárba. Ezzel az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjainak pénztártagsága változatlan feltételekkel az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárban folytatódik tovább. A változás a tagoknak semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs, megtakarításuk automatikusan átkerül az Aranykorhoz. Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár a tagok érdekeit maximálisan figyelembe véve, pályázaton, szakértők bevonásával választotta ki utódját.

Mi a beolvadás oka?

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár beolvadási döntésének hátterében az állt, hogy a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leány-vállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. 2014. június 30-án megszüntette pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését. Az önkéntes nyugdíjpénztár az ING nevet csak addig használhatta, amíg az ING Pénztárszolgáltató Zrt-vel kötött szerződés érvényben volt.

Mi köze az ING Pénztárszolgáltató Zrt.-nek az ING magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárához?

Ahogy a neve is mutatja, az ING Pénztárszolgáltató Zrt. a nyilvántartással kapcsolatos tevékenységet végzett a két pénztár részére.

Miért szűnt meg az ING Pénztárszolgáltató Zrt.?

Az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt szüntette meg pénztárszolgáltató tevékenységét 2014. június 30-án. Az, hogy a pénztárszolgáltató megszüntette tevékenységeit, egy átgondolt, megalapozott üzleti döntés következménye.

Átléphet-e az ügyfél máshová, ha nem tetszik neki az a pénztár, ahová beolvad az ING? Ha átlép, kell-e átlépési költséget fizetnie?

Természetesen átléphet. Erre eddig is lehetőség volt mindkét pénztárban, és az ügyfél ezután is bármikor megteheti. Aki pénzét egy másik nyugdíjpénztárban szeretné tartani, a kiválasztott pénztárnál kell kitöltenie egy belépési nyilatkozatot, majd a két pénztár egymás között intézi az adminisztrációs teendőket, a hatályos jogszabályok szerint. Az átlépésnek költsége van, az átadó pénztárnál kilépési díjat, az átvevő pénztárnál pedig belépési díjat számolnak fel.

Mit lehet tudni az átvevő pénztárról, milyen tulajdonosi háttere van?

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsa a tagok érdekét maximálisan szem előtt tartva, megfontolva az esetleges kockázatokat, pénzügyi következményeket, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárba történő beolvadást javasolta a küldöttgyűlésnek. A javaslatot a tagokat képviselő küldöttek elfogadták. Az Aranykor tagjainak száma közel 40 ezer, a vagyona pedig meghaladja a 30 milliárd forintot. Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár 19 éve eredményesen működő nyugdíjpénztár. Munkatársai alaposan felkészült, nagy pénztári gyakorlattal és vezetői tapasztalattal rendelkező szakemberek. Vezetői, dr. Hardy Ilona az Igazgatótanács elnöke, és Antal Zoltán az Ellenőrző Bizottság elnöke országos hírnévnek örvendő, elismert gazdasági szakértők.

Mennyiben érinti a változás az ING Biztosító ügyfeleit?

A nyugdíjpénztárakat érintő változások az ING Biztosító ügyfeleit nem érintik. Mindössze annyi történik, hogy az ING a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt megszüntette pénztárszolgáltató tevékenységeit. Az ING Biztosító továbbra is elkötelezett stratégiája megvalósítása iránt, melynek célja, hogy segítsünk megteremteni ügyfeleink pénzügyi biztonságát, és az eddig megszokott magas színvonalú kiszolgálást és termékeket nyújtsuk ügyfeleinknek minden országban, ahol jelen vagyunk. A magyar ING Biztosító mögött álló NN Group erős biztosító és vagyonkezelő vállalatcsoport, vezető pozíciókkal európai és japán piacokon. 18 országban vagyunk jelen és 12 000 munkatársunk dolgozik ügyfeleink kiszolgálásán. Az ING Biztosító Magyarországon jelenleg dolgozik középtávú stratégiája megvalósításán, a közelmúltban vezetett be új nyugdíjbiztosítási terméket és újabb termékek bevezetésére készül.