2014/07/01 Az ING Magánnyugdíjpénztár beolvadt a Horizont Magánnyugdíjpénztárba

Az ING Magánnyugdíjpénztár 2014. június 30-ával beolvadt a Horizont Magánnyugdíjpénztárba. Ezzel az ING Magánnyugdíjpénztár tagjainak pénztártagsága változatlan feltételekkel a Horizont Magánnyugdíjpénztárban folytatódik tovább. A változás a tagoknak semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs, megtakarításuk automatikusan átkerül a Horizonthoz.

Az ING Magánnyugdíjpénztár beolvadási döntésének hátterében az állt, hogy a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. 2014. június 30-án megszüntette pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését. A pénztár az ING nevet csak addig használhatta, amíg az ING Pénztárszolgáltató Zrt-vel kötött szerződés érvényben volt.

Az ING Magánnyugdíjpénztár a tagok érdekeit maximálisan figyelembe véve, pályázaton, szakértők bevonásával választotta ki utódját. A Pénztár igazgatótanácsa, megfontolva az esetleges kockázatokat, pénzügyi következményeket, a Horizont Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadást javasolta a küldöttgyűlésnek. A javaslatot a küldöttek minősített többséggel elfogadták, és a Horizont küldöttgyűlése is megerősítette.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár a pénztártagok száma alapján 2013 negyedik negyedévében 19,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az ötszereplős magán-nyugdíjpénztári piacon. A Horizont több mint 12 ezer taggal rendelkezik és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezel.

A Horizont megismeréséhez figyelmébe ajánljuk a pénztár honlapját, ahol tovább tájékozódhat. www.horizontmagannyugdijpenztar.hu

Gyakran ismételt kérdések

Van-e bármilyen teendője az ügyfeleknek?

Az ING nyugdíjpénztárak tagjainak semmi teendője, megtakarításuk az ING Magánnyugdíjpénztárból automatikusan átkerül a Horizonthoz. A változás nem jelent plusz költséget, adminisztrációs teendő sincs.

Mi lesz az ügyfelek pénzével?

A megtakarítások teljes összege az ING Magánnyugdíjpénztárból automatikusan átkerül a Horizonthoz. Az ügyfelek mindebből csak annyit fognak érzékelni, hogy aktuális számlakimutatásuk már az új pénztártól érkezik majd.

Mi történt pontosan az ING Magánnyugdíjpénztárral?

Az ING Magánnyugdíjpénztár 2014. június 30-ával beolvadt a Horizont Magánnyugdíjpénztárba. Ezzel az ING Magánnyugdíjpénztár tagjainak pénztártagsága változatlan feltételekkel a Horizont Magánnyugdíjpénztárban folytatódik tovább. A változás a tagoknak semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs, megtakarításuk automatikusan átkerül a Horizonthoz. Az ING Magánnyugdíjpénztár a tagok érdekeit maximálisan figyelembe véve, pályázaton, szakértők bevonásával választotta ki utódját.

Mi a beolvadás oka?

Az ING Magánnyugdíjpénztár beolvadási döntésének hátterében az állt, hogy a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. 2014. június 30-án megszüntette pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését. A pénztár az ING nevet csak addig használhatta, amíg az ING Pénztárszolgáltató Zrt-vel kötött szerződés érvényben volt.

Mi köze az ING Pénztárszolgáltató Zrt.-nek az ING magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárához?

Ahogy a neve is mutatja, az ING Pénztárszolgáltató Zrt. a nyilvántartással kapcsolatos tevékenységet végzett a két pénztár részére.

Miért szűnt meg az ING Pénztárszolgáltató Zrt.?

Az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt szüntette meg pénztárszolgáltató tevékenységét 2014. június 30-án. Az, hogy a pénztárszolgáltató megszüntette tevékenységeit, egy átgondolt, megalapozott üzleti döntés következménye.

Átléphet-e az ügyfél máshová, ha nem tetszik neki az a pénztár, ahová beolvad az ING? Ha átlép, kell-e átlépési költséget fizetnie?

Természetesen átléphet. Erre eddig is lehetőség volt mindkét pénztárban, és az ügyfél ezután is bármikor megteheti. Aki pénzét egy másik nyugdíjpénztárban szeretné tartani, a kiválasztott pénztárnál kell kitöltenie egy belépési nyilatkozatot, majd a két pénztár egymás között intézi az adminisztrációs teendőket, a hatályos jogszabályok szerint. Az átlépésnek költsége van, az átadó pénztárnál kilépési díjat, az átvevő pénztárnál pedig belépési díjat számolnak fel.

Mit lehet tudni az átvevő pénztárról, milyen tulajdonosi háttere van?

Az ING Magánnyugdíjpénztár igazgatótanácsa a tagok érdekét maximálisan szem előtt tartva, megfontolva az esetleges kockázatokat, pénzügyi következményeket, a Horizont Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadást javasolta a küldöttgyűlésnek. A javaslatot a tagokat képviselő küldöttek elfogadták. A Horizont Magánnyugdíjpénztár a pénztártagok száma alapján 2013 negyedik negyedévében 19,5 százalékos részesedéssel rendelkezett az ötszereplős magán-nyugdíjpénztári piacon. A pénztár több mint 12 ezer taggal rendelkezik és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezel, működését az AXA Csoport magyarországi tagvállalata anyagi támogatásával folytatja.

Mennyiben érinti a változás az ING Biztosító ügyfeleit?

A nyugdíjpénztárakat érintő változások az ING Biztosító ügyfeleit nem érintik. Mindössze annyi történik, hogy az ING a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt megszüntette pénztárszolgáltató tevékenységeit. Az ING Biztosító továbbra is elkötelezett stratégiája megvalósítása iránt, melynek célja, hogy segítsünk megteremteni ügyfeleink pénzügyi biztonságát, és az eddig megszokott magas színvonalú kiszolgálást és termékeket nyújtsuk ügyfeleinknek minden országban, ahol jelen vagyunk. A magyar ING Biztosító mögött álló NN Group erős biztosító és vagyonkezelő vállalatcsoport, vezető pozíciókkal európai és japán piacokon. 18 országban vagyunk jelen és 12 000 munkatársunk dolgozik ügyfeleink kiszolgálásán. Az ING Biztosító Magyarországon jelenleg dolgozik középtávú stratégiája megvalósításán, a közelmúltban vezetett be új nyugdíjbiztosítási terméket és újabb termékek bevezetésére készül.